Keskity Fi
Autoteollisuus

Tulevaisuuden autoilu kulkee sähköllä ja vedyllä

Autoilu on oleellinen osa monen arkea ja sitä tarvitaan moniin päivittäisiin menoihin. Autoilun ennustetaan muuttuvan tulevaisuudessa, kun esimerkiksi auton omistamiseen suhtaudutaan eri tavalla. Lisäksi ympäristöseikat ja julkisen liikenteen kehittyminen muokkaavat autoilun asemaa tulevaisuudessa.

Autoilun uudet kuviot koskevat tuntuvimmin niitä autoilijoita, jotka ovat suunnittelemassa seuraavan auton hankintaa. Kehitys kuskaa autoilua ympäristöystävällisemmälle tielle, mutta myös muuttuvat elämäntyylit ja prioriteetit muokkaavat suhtautumista autoiluun ja auton omistamiseen.

Autoilu ei ole ainoa osa-alue, joka on muutoksien myllerryksissä. Esimerkiksi peliala on digitalisoitunut lähes täysin ja nykyään pelejä pelataan runsaasti verkossa, jossa nettikasinot tarjoavat paljon erilaista pelattavaa. Tutustu valikoimaan, jossa on tarjolla muun muassa kolikkopelit ja pöytäpelit.

Sähköautot vahvasti esillä

Sähköautot ovat olleet kovassa huudossa ainakin palstatilaa katsoessa. Lisäksi monessa maassa halutaan kannustaa sähköautoiluun esimerkiksi verotuksen keinoin. Autonvalmistajatkin ovat tuoneet esille melkein ainoastaan sähköautomallejaan, minkä voi havaita markkinoinnissakin: resurssin kohdennetaan uusien sähköautomallien mainoksiin.

Autoalan käännös sähköiseen suuntaan on seurausta suurista päätöksistä. EU:ssa on asetettu päästörajoja, jotka ovat ohjanneet autovalmistajat panostamaan sähköön. Jotkut autovalmistajat ovat ottaneet asiassa harppauksia lähes äärimmäisyyksiin ja ilmoittaneet luopuvansa jollain aikavälillä polttomoottoriautojen kehitystyöstä ja valmistamisesta.

Sähköautot ovat saaneet paljon palstatilaa suomalaisessakin mediassa, mutta todellisuus näyttää tällä hetkellä pienempiä lukuja. Sähköautoja on Suomessa erittäin vähän verrattuna muuhun autokantaan ja vuonna 2020 rekisteröidyistä henkilöautoista vain 4,5 prosenttia toimi täysin sähköllä.

Esimerkiksi Norjassa on täysin eri meininki, sillä siellä huomattava osa autokannasta on sähköautoja ja luvut rikkovat maan ennätyksiä. Toivoa on tulevaisuudessa, koska kasvu näyttää olevan vahvaa Suomessa. Muutos kuitenkin ottanee aikansa.

Vety seuraavana mahdollisuutena

Sähköautoilu on siis Suomessa pienen porukan arkea ja saamme odottaa vielä tovin aikaa, jossa fossiilisilla polttoaineilla käyviä polttomoottoreita voitaisiin katsoa takapeilistä. Kun autoilua katsotaan kauas tulevaisuuteen, alkaa etuvalot siintää kohti vetyä ja sen tuomia mahdollisuuksia.

Vuosien päästä saatamme käyttää polttokennoautoja, joihin tankataan vetykaasua. Ne voivat olla seuraava askel sähköautojen jälkeen ja toimia itseasiassa kauaskantoisempana ratkaisuna. Vetyautot ovat eräänlaisia sähköautoja, mutta niitä ei tarvitsisi ladata. Akkujen sijaan autoista löytyy vetytankit, joihin energia varastoidaan vetykaasuna.

Polttokennoauto toisi autoiluun omat etunsa, joita ovat muun muassa nopeampi tankkaus sähköautoon verrattuna. Niihin voidaan ladata suuriakin odotuksia, koska pakoputkista tulisi ulos pelkkää vesihöyryä, mikä olisi kestävämpi ratkaisu nykyautoiluun verrattuna.

Vetyautot eivät ole mitään tulevaisuuden hullunkurisia visioita, vaan tämänkaltaisia automalleja löytyy jo tunnetuilta automerkeiltä. Ne ovat kuitenkin saaneet vain pienen murto-osan kokonaiskuvasta. Esimerkiksi Suomessa ei ole ollenkaan vetyasemia tällä hetkellä. Haasteet liittyvätkin tankkausverkoston kehittymiseen ja vetykaasun valmistamiseen kustannustehokkaasti.

Autoa ei tarvitse enää omistaa

Autoilun yksi nykyajan trendeistä liittyy auton omistamiseen. Elämäntyylit ovat osittain muuttuneet ja ihmiset noudattavat yksilöllisempiä tapoja elää omaa elämäänsä. Autoilun on täytynyt sopeutua muutokseen ja nykyään siitä halutaan maksaa käytön mukaan.

Omistaminen ei ole enää välttämättömyys monen kohdalla. Julkinen liikenne on kehittynyt ainakin suurimmissa kaupungeissa ja digitalisaatio ja alustatalous ovat tuoneet autoiluun uudenlaisia kulutusmuotoja.

Auton voi nykyään jakaa yhteiskäyttöä varten, jolloin auto vuokrataan lyhyeksi ajaksi. Varauksen voi tehdä palvelun verkkosivuilla tai puhelimen sovelluksella, jolla kulkupeli voidaan myös avata ja lukita. Yhteiskäyttöautoja tarjoavat muun muassa siihen paneutuneet yritykset, mutta niitä voi saada myös talonyhtiöiltä, jotka ovat hankkineet niitä omistukseensa.

Perinteisempi autonvuokraus on edelleen hyvä vaihtoehto, samoin myös taksikyydit. Niihinkin on saatu uusia ulottuvuuksia, kun Uberin ja Drivrin kaltaiset yritykset tarjoavat kuljetuspalveluitaan joustavasti ja kohtuulliseen hintaan. Ne palvelevat niin ikään satunnaisesti autoa tarvitsevia.

Related posts

Miksi sähköautot ovat muokanneet autoteollisuutta viime aikoina?

Kadri Damek

Nastarenkaat internetistä: kuka tarjoaa parhaan hinnan?

Kadri Damek

VR-tekniikkaa käytetään aktiivisesti autoteollisuudessa – tässä syy

Kadri Damek