Keskity Fi
tekniikkaa

Kuvankäsittely puhelimella

Jokaisella on taskussa puhelin, joka pitää sisällään edes jonkinlaisen kameran. Elämämme lähes jokainen päivä on ikuistettu kuviksi jopa kymmenien vuosien ajalta.

Osa kuvista on teetetty paperikuviksi, osa säilöttynä kovalevylle tai pilvipalveluihin ja loput odottaa kohtaloaan puhelimen muistissa. Välillä kuvista tulee täydellisiä kuin itsestään. Toisinaan taas jää harmittamaan, kun otos on lähes täydellinen.

Valokuvien muokkaaminen on oikeastaan lähes yhtä helppoa, kuin pyytää kuvauskohdetta “sanomaan muikun” ja hymyilemään, kuin Fortniten pelaaminen kavereiden kanssa tai saada kiintoisa talletusbonus pelaamaltasi nettikasinolta. Puhelimen omilla tarjoamilla ohjelmilla saa jo huomattavia eroja aikaan kuvissa. Erilaisia sovelluksia käyttämällä mahdollisuudet on lähes rajattomia.

Mistä kuvien muokkaus on helpointa aloittaa?

Enää laadukkaiden kuvien ottamiseksi ei tarvitse hankkia erillistä kameraa, vaan saman asian ajaa kännykästä löytyvä kamera. Kuvia on mahdollista ottaa rajattomasti ja yleensä jokin niistä on onnistunut.

Toisinaan pienet asiat jäävät häiritsemään kuvassa ja ne halutaan muokata itselle mieleiseksi. Täydellisten valokuvien ottamiseen ja muokkaamiseen tarvitaan koulutus, mutta silmin nähtäviä muutoksia kuviin on mahdollista tehdä itsekin.

Siihen ei vaadita edes opiskelua mitä pikselit tai raw-tiedostot tarkoittaa. Muokkauksen voi aloittaa puhelimen tarjoamilla ominaisuuksilla. Mikäli kiinnostusta on tehdä jotain näyttävämpää, niin erilaisten sovellusten avulla vain mielikuvitus on rajana.

Unsplash

Muokkaaminen puhelimista löytyvillä avuilla

Jokaisesta puhelimesta löytyy tehdasasetuksena jonkinlainen kuvanmuokkausohjelma. Kun avaa kuvan gallerian kautta, niin sen alalaidasta löytyy muokkaa-valikko. Tämä tuo ruudulle puhelin tukemia toimintoja kuvan muokkaukseen.

Toiminnot vaihtelevat puhelimen mukaan, mutta yleensä niihin lukeutuvat muun muassa kuvan rajaaminen, suoristaminen ja erilaiset suodattimet.

Kuvan rajaaminen

Kuvan rajauksella pystyy kiinnittämään huomion haluttuun asiaan kuvassa tai poistaa häiriötekijät kokonaan pois. Poikkeuksesta joka puhelimesta löytyy tämä mahdollisuus klikkaamalla ‘rajaa’ -toimintoa. Ennen kuvan tallentamista on mahdollista nähdä miltä lopullinen versio tulee näyttämään ja tehdä muokkaukset sen mukaan.

Suorista kuva

Omia kuvia selaillessa ei välttämättä heti pistä silmään se miten vinossa ne ovat. Tämän hoksaa vasta lähemmin tarkastellessa.

Kuva on kuitenkin hyvin yksinkertainen suoristaa klikkaamalla ‘kierto’ -toimintoa. Suoristamiseen ruudulle tulee avuksi ruudukko, joka näyttää milloin kuva on suorassa.

Muuta valotusta ja värejä

Edellä mainittujen lisäksi kuviin saa selkeyttä muuttamalla valotusta tai värejä. Näitä voi muuttaa ‘kuvan säätö’ -kohdasta, josta voi erikseen muuttaa kirkkautta, kontrastia ja pelkästään kuvan varjo- tai valokohtia.

Mitä voi tehdä helposti ohjelmien avulla?

Hauskuutamme toisiamme ottamalla kuvia erilaisilla suodattimilla. Valmiita kuvia on mahdollista ottaa epätodellisina jo kuvausvaiheessa, mutta kuinka paljon niitä voi muokata myöhemmin?

Asian tai esineen poistaminen kuvan keskeltä

Kuvan reunoilta on helppo poistaa asioita rajaamalla ne pois, mutta keskeltä itseä häiritsevien asioiden poistaminen on haasteellisempaa. Puhelimelle voi ladata Snapseedin tapaisia käsittelyohjelmia, joiden avulla on mahdollista muokata myös kuvan keskellä olevia asioita.

Tässä hyödynnetään kuvan samankaltaisia osio kuvan uudelleen luomiseen. Toiminnaltaan tämä on helppo toteuttaa, mutta lopputulos ei ole mikään parhain. Nähtyyn vaivaan suhteutettuna se on kuitenkin riittävän hyvä.

Pixabay

Suodattimet, äänitehosteet ja animaatiot

Kuvien muokkausta voi jatkaa aivan loputtomiin lisäämällä taustoja, reunoja, tekstiä, musiikkia tai herättää kuva henkiin animaationa. Suodattimien avulla kuva on mahdollista muokata juuri halutun näköiseksi.

Muokkaa elämäsi sähköiseksi albumiksi

Toisinaan selittämättömästä syystä osa kuvista muodostuu itselle todella tärkeiksi. Niihin yleensä yhdistyy muisto jostain hetkestä, joka tekee meidät onnelliseksi.

Huolimatta siitä, ymmärtääkö valokuvaamisesta tai kuvien muokkauksesta mitään, niin jokainen meistä voi helposti korjata itse pienet kauneusvirheet niistä. Tätä ei ole tarvetta tehdä koko tuhansien kuvien arkistolle, vaan niille kaikkein tärkeimmille.

Harvoin enää meiltä löytyy valokuva-albumeita, joiden kautta palaa muistoihin. Muokatuista kuvista voi tehdä itselle modernin version sähköisenä valokuva-albumina. Tylsinä hetkinä voi palata muistoihin heijastamalla ne diaesityksenä tv-ruudulle.

Related posts

VR-tekniikkaa käytetään aktiivisesti autoteollisuudessa – tässä syy

Kadri Damek